Selasa, 05 Mei 2009
Permen Jelly Rumput Laut
Pempek Ikan
Ikan Kaleng
Memakan produk yang telah menurun mutunya tidak saja merupakan tindakan pemborosan dan sia-sia dari segi gizi, tetapi yang lebih fatal lagi adalah berbahaya bagi kesehatan.
Terasi Ikan
Mie Ikan
Sate Ikan
Jenis-jenis ikan yang sesuai untuk diproses sebagai sate ikan adalah jenis-jenis ikan yang kurang kandungan lemak seperti ikan biji nangka, kerisi, gelama dan anak ikan merah.
Harga Rp 2.000 pertusuk
otak-otak
Otak-otak adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan. Kebiasaannya dimakan sebagai makanan ringan di jamuan petang. Terdapat dua jenis otak-otak di Malaysia iaitu "Otak-otak Terengganu" dan "Otak-otak Johor."
Pada lazimnya ia dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah tetapi kini ianya boleh dibungkus dengan kulit popia dan dikenali sebagai 'spring roll'.
Kebiasaan otak-otak diperbuat daripada isi ikan laut. Bagi ikan air tawar yang sesuai untuk dibuat otak-otak ialah ikan tilapia merah, patin dan keli.
Otak-otak yang dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah perlu dibakar di atas dapur arang atau dapur biasa. Ia lebih enak dimakan ketika masih panas.
Harga Rp 4.500 perbungkus
kemplang ikan
Kerupuk Ikan Gabus
Struktur asam amino dalam ikan ini lebih lengkap dibanding ikan lain (Radar Malang, 19/9). Selain protein, ikan ini juga banyak mengandung mineral lain seperti zinc. Menurut penelitian Prof. Dr.Ir. Eddy